Новина ДняНовини Важливо!Новини Суспільні

Меморіальний захід до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та 80-х роковин депортації кримських татар відбувся у Борщагівській громаді

Захід ініціювали та провели учні та педагоги Приватного закладу «Кримськотатарський ліцей «БІРЛІК СКУЛ» с. Чайки» 14 травня 2024 року у затишній залі Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей Петропавлівський» Борщагівської сільської ради.

Гостями заходу стали Борщагівський сільський голова Олесь Кудрик, директор департаменту освіти і науки Київської ОДА Ярослава Тростянська та учні закладів загальної середньої освіти Борщагівської громади.

Сільський голова зазначив, що йому важко уявити біль кримськотатарського народу, який у 1944 та у 2014 році виселяють із рідних домівок, позбавляють свободи, Батьківщини та власної землі.

З 2014 року на території Борщагівської громади кримськотатарські сім’ї знаходять прихисток і обживаються, утворивши найбільший осередок кримськотатарського народу у Київській області, та беручи участь у житті Борщагівської громади.

Олесь Тимофійович відзначив Подяками сільського голови та сертифікатом на отримання одноразової грошової премії дітей, роботи яких були представлені на виставці: Асіє Хайруллаєву, Софію Кичу, Разан Рустамову, Фатиму Мамутову за участь у Міжнародному освітньому культурно-мистецькому проєкті «Кримськотатарські студії».

Ярослава Іванівна зазначила важливість даної ініціативи для ознайомлення дітей з трагічними сторінками історії корінного народу Криму – кримських татар, усвідомлення спільного ворога для волелюбних народів – українського і кримськотатарського, єднання у протистоянні ворогу, провела паралелі між історією та сучасністю…

Представники Кримськотатарського ліцею «Бірлік Скул» вручили почесним гостям заходу та бібліотекам Борщагівської громади пам’ятні подарунки: видання «Кримські татари як корінний народ» Наталії Беліцер, експертки-дослідниці інституту демократії ім. Пилипа Орлика, а також мапи територіальних громад Криму з історичними назвами населених пунктів.

Крім того, присутні переглянули фільм під назвою «1944», заснований на спогадах кримських татар, які пережили депортацію. Презентувала кінострічку безпосередньо сценарист фільму Мавілє Халіл, яка поділилась і особистою родинною історією про депортацію та вшанування пам’яті депортованих кримських татар.

Після показу документальної стрічки відбулася екскурсія експозицією на основі художніх робіт Садих Аджи-Селіма, художника, спогади якого увійшли до фільму «1944», та тематичних робіт учнів Кримськотатарського ліцею «Бірлік Скул».

ДОВІДКА

У Борщагівській сільській територіальній громаді здійснює свою діяльність Кримськотатарський культурно-освітній центр «Бірлік», створений Громадською організацією «Бірлік Центр», об’єднує громадян України з числа внутрішньо переміщених осіб з Автономної Республіки Крим (із 2014 року), які покинули свої домівки у Криму, втікаючи від окупації.

Кримськотатарська громада у с. Чайки є найбільшим осередком корінного народу Криму у Київській області.

До повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну чисельність кримськотатарської спільноти у Борщагівській територіальній громаді становила 200 родин, у яких виховувалось близько 500 дітей. На сьогодні чисельність кримськотатарської громади складає близько 100 родин, в яких проживає 250 дітей.

Ідея створення культурного центру виникла у 2018 році, коли місцева кримськотатарська громада заснувала громадську організацію “Бірлік”. У перекладі з кримськотатарської це слово означає єдність. Культурний центр покликаний об’єднати не тільки кримськотатарську громаду, а й познайомити всіх охочих з культурою цього народу.

Відкриття відбулося 19 вересня 2020 року. На базі культурного центру «Бірлік» також діє мечеть, дитячий і молодіжний центри, школа потужністю на 100 учнів, бібліотека та спортивний клуб.

У вересні 2021 року на базі центру відкрито першу кримськотатарську школу у Київській області, де понад 100 дітей зможуть навчатися рідною мовою. Також заняття відбуваються українською та англійською мовами. У 2023 році Приватний заклад «Кримськотатарський ліцей «БІРЛІК СКУЛ» с. Чайки» отримав ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері повної загальної середньої освіти за рівнями початкової освіти, базової середньої освіти та профільної середньої освіти.

Приватний заклад «Кримськотатарський ліцей «БІРЛІК СКУЛ» с. Чайки» – це сучасний освітній простір із білінгвальною освітою та STEAM-підходом до навчання.

Освітній процес забезпечують більш як 20 педагогів. Колектив молодий, 60% педагогічного складу мають вік до 40 років.