– перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно провадити: опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип’ятильників – щомісяця;
– біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;
– усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
– золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;
– не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.
Під час використання пічного опалення не допускається:
– залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
– користуватися печами, які мають тріщини;
– розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
– зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;
– сушити й складати на печах одяг, дрова, горючі предмети та матеріали;
– застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
– використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;
– здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
– зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
– забороняється користуватися відкритим вогнем для освітлення, наприклад, коли вимкнено електроенергію;
– для цієї мети безпечніше та ефективніше застосовувати електричні ліхтарі.