Новина ДняНовини Важливо!

День пам’яті захисників України “Vincit qui meminit (Перемагає той, хто пам’ятає)”

29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину. Збереження і гідне вшанування пам’яті полеглих захисників України є обов’язком держави і суспільства.

29 серпня 2014 року агресор накрив вогнем наших захисників у полях із соняшником під час “зеленого” коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні. Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Він – не просто нагадування про історичну мужність наших воїнів, але також символізує життя.

Іловайськ – це не лише трагедія, а й сторінка української незламності, це чин і подвиг українських військових. Пам’ятаймо, що попри втрати та обман ворога наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу. 

Україна щодня пам’ятає кожного Захисника та Захисницю, котрі поклали своє життя за її волю та незалежність, але цей День – 29 серпня – для гідного вшанування їхньої пам’яті. День, коли кожен українець та українка можуть подякувати загиблим захисникам та виявити пошану відважним українським воїнам, які стали символом гідності, адже кожен з них вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши життя за нову, відроджену Україну.
Висловлюємо велику вдячність всім тим, хто на даний час захищає територіальну цілісність та незалежність держави.
Ми всі у вічному боргу перед матерями й батьками за те, що вони виростили мужніх і сміливих патріотів, та віддали своє життя самовіддано обороняючи нашу землю. І схиляємося перед рідними, які втратили своїх близьких.

Наш обов’язок – пам’ятати кожного Героя, хто віддав своє життя задля нашої свободи, територіальної цілісності та незалежності. І доки жива ця пам’ять – доти наша Україна нездоланна!

Слава Україні!
Героям слава!