Новина ДняНовини Важливо!

Спрощення умов реалізації проектів розподіленої генерації

З метою активізації розбудови розподіленої генерації для підтримки енергетичної системи й підготовки до майбутнього опалювального сезону ухвалено низку рішень, спрямованих на спрощення умов для будівництва, розміщення, підключення до мереж генерувальних установок.
 
За словами Міністра енергетики Германа Галущенка, через втрату великої кількості генерації електроенергії внаслідок масованих ворожих ударів надважливим є питання спрощення побудови розподіленої генерації, зокрема в частині отримання споживачами необхідного устаткування, фінансової підтримки та швидкої реалізації проектів.

Це дозволить розширити можливості підприємців для встановлення генерувальних установок та посилити стійкість бізнесу під час складної ситуації з електропостачанням.
 
На період воєнного стану значно скорочується перелік необхідних документів для будівництва та розміщення суб’єктами господарювання газопоршневих та газотурбінних установок, зокрема когенераційних. Отже, не потрібно отримувати:
– відповідну містобудівну документацію,
– містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки,
– звіт про результати експертизи проєктної документації на будівництво об’єктів,
– право на виконання будівельних робіт,
– оцінку впливу на довкілля.

Повна версія презентації про спрощення умов реалізації проєктів розподіленої генерації

Серед реальних інструментів фінансової підтримки реалізації проєктів розподіленої генерації важливими рішеннями стануть: для підприємств малого та середнього бізнесу — розширення можливості Державної програми «Доступні кредити 5-7-9 %» за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.
Для населення — запровадження кредитів на встановлення сонячних панелей з системами накопичення під 0 % річних. Сума кредиту за цією програмою може складати до 480 тисяч гривень, а термін кредитування – до 10 років.

Фінансові інструменти, запроваджені Урядом для підтримки громадян і бізнесу в придбанні енергетичного обладнання