Правила користування пічним опаленням

–     перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Очищення від сажі та різноманітного бруду, зокрема й накипу, необхідно провадити: опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі – не рідше одного разу на три місяці, кухонних плит і кип’ятильників – щомісяця;
–     біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м;
–     усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
–     золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;
–     не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.
Під час використання пічного опалення не допускається:
–     залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
–     користуватися печами, які мають тріщини;
–     розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
–     зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;
–     сушити й складати на печах одяг, дрова, горючі предмети та матеріали;
–     застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
–     використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;
–     здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
–     закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;
–     зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
–     забороняється користуватися відкритим вогнем для освітлення, наприклад, коли вимкнено електроенергію;
–     для цієї мети безпечніше та ефективніше застосовувати електричні ліхтарі.